Hvilken vaskemaskine skal jeg vælge?

Mange føler, at det kan være svært at vælge den helt rigtige vaskemaskine. Og der er da også mange muligheder og egenskaber at kigge efter. Derfor har vi søgt at gøre valget nemmere for dig.

vaskemaskine

Guide til vaskemaskine: 6 gode råd til at vælge (+ forklaring)

De nemme 6 tips er ikke en udtømmende liste med "alt der er værd at vide om vaskemaskiner". TIl gengæld giver de dig et hurtigt overblik over de vigtigste ting at gå efter, når du vælger.

1. Vælg frontbetjent vaskemaskine, hvis du har god plads
Se forklaring

Størsteparten af vaskemaskinerne er frontbetjente. Det betyder, at du skal lægge tøjet i forfra. Der skal være god plads foran vaskemaskinen, så du kan arbejde ved den. Vaskemaskiner, der skal indbygges, skal have betjeningsknapper og sæbeskuffe på forsiden.

2. Vælg topbetjent vaskemaskine til begrænsede pladsforhold
Se forklaring

På en topbetjent vaskemaskine lægger du tøjet i oppefra. Der skal derfor være plads i højden, så du kan åbne låget. En topbetjent maskine har to låger: en tromlelåge og en yderlåge. For nogen er det besværligt med to låger, men du kan opveje det med, at du kan åbne maskinen, uden at der løber vand ud.

En topbetjent vaskemaskine har stort set samme kapacitet som en frontbetjent og fylder kun 40-46 cm i bredden. Maskinen har hjul, så du kan køre den frem, tilslutte den til vand og afløb i f.eks. køkkenet.

3. Overvej en kombimaskine - rummer mange fordele
Se forklaring

Vaske- og tørremaskiner er den smarte kombination, hvis du har behov for både vask og tør, men uden at have plads til to maskiner. Du får en vaskemaskine, der både vasker og tørrer tøj. Tumbleren er af kondenstypen og kan tørre op til 6 kg tøj af gangen.

Svaghederne ved den sammenbyggede maskine er, at den kun kan tørre halvdelen af den fyldte maskines vasketøj. Hvis maskinen automatisk skal fortsætte med at tørre tøjet, må du kun vaske halv tøjmængde, hvilket er energispild. Tørringen varer desuden forholdsvis lang tid i forhold til en normal tumbler.

4. Gå efter høj centrifugeringsevne, hvis tøjet skal videre i tørretumbler
Se forklaring

Centrifugeringsevnen er en del af energimærkningen, hvor også omdrejningstallet oplyses. Jo højere omdrejningstal desto kraftigere er centrifugeringen som regel. Omdrejningstallene ligger fra 1.000 til 1.600 omdrejninger pr. minut. De dyrere maskiner har som regel den højeste centrifugeringshastighed, da kraftig centrifugering kræver en stærkere konstruktion.

Det er specielt vigtigt at være opmærksom på centrifugeringshastigheden i de tilfælde, hvor tøjet skal videre i en tørretumbler. Hvis du vasker med få centrifugeringer, betyder det, at tøjet har en høj restfugtighed, når det skal tørres. Dette betyder, at tørretumbleren bruger unødig meget strøm på at tørre tøjet. Du skal dog være opmærksom på, at en høj centrifugeringshastighed slider mere på tøjet.   

5. Du bliver glad for mængdeautomatik
Se forklaring

De fleste vaskemaskiner på markedet kan tage mellem 6 og 8 kg tøj. Valget afhænger fuldstændig af dit behov. De fleste vaskemaskiner tilpasser automatisk vand- og elforbruget til mængden af tøj, som vaskes. Mængdeautomatik giver altid det lavest mulige forbrug. 

6. Dyrere men værd at kigge efter: Direct drive-motor og kulfri motor
Se forklaring

Du kan vælge mellem 3 motortyper: Direct drive, kulfri og traditionel. Motorsystemet i Direct Drive vaskemaskinen har en unik teknisk løsning, som giver mindre støj og vibrationer samt lavere energiforbrug. Den kulfri motor adskiller sig fra den traditionelle motor ved, at der ikke er kul i maskinens motor. Uden kul bliver maskinen mere støjsvag, og der er en reservedel mindre at udskifte. På de fleste maskiner med Direct drive og kulfri motor ydes 10 års motorgaranti.

 

Udforsk udvalget

Her finder du relevante links til udvalget.

Brug funktionen TILPAS UDVALG til at vælge den maskine, der passer dig og dit behov bedst.

 
Mest solgte vaskemaskiner