De syv vigtigste ting når du vælger bærbar til hverdagen

Du er ikke gamer, men vil bare gerne have en almindelig og brugbar bærbar til nettet, mail, databehandling mv. Vi kaster et blik på de syv vigtigste specifikationer, så du har lidt bedre styr på dine muligheder.

Bærbar guide

Processor

Anbefaling: Gå efter mindst dual core (to kerner)

En processor er computerens hjerne og foretager alle beregninger.  Du bør som minimum gå efter en processor med to kerner.

Når flere programmer skal håndteres på samme tid, fordeler en processor med flere kerner nemlig regnekraften mellem de forskellige kerner. Derved arbejdes der mere effektivt og ubesværet.

Batteritid

Anbefaling: Kig efter antal celler (helst seks eller over)   

Mange faktorer spiller en rolle for batteritiden; Brug, skærm, processor, harddisk mv. Et godt tip er dog at kigge efter antallet af celler. Jo flere celler batteriet har, jo længere vil batteritiden som udgangspunkt nemlig også være.

 Et godt pejlemærke for en fornuftig batteritid er seks celler.   

Hukommelse

Anbefaling: 4 GB RAM klarer meget, men flere kan være en fordel

 Antal RAM siger noget om, hvor god computeren er til at multitaske og afvikle flere åbne programmer på samme tid. Med 4 GB har computeren nok kraft til at klare både internet, tekstbehandling og musik på samme tid uden at tabe mærkbar hastighed.

Der kan dog være flere fordele ved at vælge en bærbar med flere RAM: Jo flere RAM, jo bedre vil computeren være til at klare opgaverne og lade programmerne køre samtidigt uden problemer. Særligt hvis du af og til redigerer i billeder eller film kan 6 eller 8 GB RAM være en fornuftig investering.

 

Skærm

Anbefaling: Med en touchskærm får du en ny og komfortabel betjening 

I udgangspunktet vil opløsningen ikke variere synderligt, når du kigger efter hverdagscomputer. Derfor kan en touchskærm være en mere relevant overvejelse.

Når du bruger computeren i dagligdagen, kan en touchskærm være med til at øge komforten yderligere, da du bruger computeren på en lidt anden måde. Den er fx god til afslappende og behagelig brug i sofaen.

Grafikkort

Anbefaling: Snup et grafikkort med dedikeret RAM  

Grafikkort skaber det billede, som vises på skærmen. Det deles op i to typer: Et grafikkort med henholdsvis delt og dedikeret RAM. Den markant bedste oplevelse fås med et dedikeret grafikkort, da dette har sine egne RAM, mens det delte grafikkort låner fra computerens RAM.

Grafikkortet er for en gamer bærbar et af de mest centrale elementer, men til en almindelig hverdagscomputer bør et grafikkort med 1 GB dedikeret RAM være nok til de flestes behov.

 

Tilslutningsmuligheder

Anbefaling: Undersøg kompatibiliteten med dine enheder 

Det er vigtigt at undersøge tilslutningsmuligheder. Har du fx en ekstern skærm skal du sørge for, at den bærbare computer har et passende stik. Samlet set bør du kigge efter VGA, HDMI, USB, LAN og Bluetooth.

Mange af de nyere tynde computere har ikke LAN- stik til kabelnetværk. Derudover kan det være nyttigt at gå efter USB 3.0. USB 3.0 er den nyeste version af USB og fungerer op til 10 gange hurtigere end den almindelige USB 2.0. 

Harddisk

Anbefaling: Tag stilling til pladsbehov og vær opmærksom på at harddisken også har betydning for hastigheden 

Det er meget individuelt, hvad der skal være plads til af billeder, film, spil og programmer, men 500-750 GB er for de fleste tilstrækkeligt. Men husk, at harddisken også har  betydning for hastigheden:

En flashbaseret harddisk (SSD) er fx endnu bedre til at følge med en hurtig processor og mange RAM. Den giver blandt andet lynende opstart, mens en hybridløsning (en traditionel harddisk med en mindre mængde SSD hukommelse) er et godt kompromis mellem hastighed og pris.  

Mere info

Hvilken bærbar skal jeg vælge?

Faret vild i de mange typer af bærbar?

Læs artikel

Klar til at vælge?

Billig bærbar

Se her hvor meget du får til under 4.000 kroner!  

Læs artikel

Mest solgte bærbare