Kurv 0

Pejsebrænde

Hvis du ønsker brænde med smuk ild, så er pejsebrænde et godt valg. Her på siden finder du et stort udvalg af ovntørret og lufttørret pejsebrænde, som bliver leveret direkte hjem til dig. Du kan desuden læse mere om pejsebrændets egenskaber nederst på siden, samt læse om, hvordan du bedst vælger brænde.

Traditionel fyring med smukke flammer

Er du i tvivl om, hvilket pejsebrænde du skal vælge? Så kan du her læse om de vigtigste faktorer, der spiller ind i dit valg af pejsebrænde; træsort og tørring af træet.

 

Træsorter - hvilken træsort bør dit pejsebrænde være?

En af de vigtigste faktorer, når du skal vælge brænde er træets sort. Træ er nemlig ikke bare træ. Det brænder forskelligt. Og selv dét kan være svært at vide, hvad betyder - at træ brænder forskelligt. Forskellige træsorter har forskellig brændværdi afhængigt af, hvor meget varme træet afgiver.

Men forskellige træsorter inden for pejsebrænde egner sig også til forskellige typer af fyring. Birk har for eksempel en lav brændværdi, men er nemt at fyre med og brænder godt i åbne pejse. Eg derimod passer bedre til langtidsfyring i en brændeovn med godt luftindtræk. Blandet løv er til gengæld billigt, let at tænde op og skal have lidt træk, men afgiver ikke lige så meget varme. 

 

Træsorters massefylde

Brændværdien for de forskellige træsorter er bestemt af træets massefylde. Det betyder, at træet har forskellige vedtæthed - altså hvor tæt træets opbygning er, og dermed hvor meget det vejer. Pejsebrænde af træsorter med høj brændværdi - eller densitet - brænder i længere tid og afgiver mere varme end træ med lavere massefylde.

 

Tørring - ovntørret eller lufttørret pejsebrænde?

Brænde skal altid være tørt, når du fyrer. Men du kan købe dit pejsebrænde som både ovntørret og lufttørret. Dit valg afhænger dybest set af, hvornår du skal bruge det.

 

Lufttørret pejsebrænde

Lufttørret pejsebrænde bliver opbevaret udenfor hos producenten. Det bliver altså påvirket af vind og vejr, mens det står på lager. Grunden til, at det bliver opbevaret udendørs er, at træ indeholde træsyre, som bedst kan komme væk, hvis det står ude i den fri luft.

Det anbefales, at lufttørret pejsebrænde opbevares under tag 2-6 måneder inden det anvendes. Da lufttørringen foregår udendørs og over en længere periode, vil der løbende være overfladefugt på træet, som kan vise sig i form af skimmel og pletter.

 

Ovntørret pejsebrænde

Står du og mangler pejsebrænde nu og her, så skal du vælge det ovntørrede brænde. Ovntørret brænde har en luftfugtighed på ca. 20%, hvilket er med til at sikre en høj temperatur og fuld udnyttelse af energien i træet med minimal sod- og røgdannelse. 

Du skal desuden vælge ovntørret brænde, hvis du ikke har pladsen til at opbevare pejsebrændet i de 2-6 måneder, som det lufttørrede brænde kræver.