Kurv 0

5 minutter? - nem afkalkning af din elkedel

Måske har du bemærket et hvidt lag i bunden af din elkedel, eller at den er længere og længere tid om at koge?

Nogle gange kan man endda opleve hvide flager i kogevandet. Det er der heldigvis råd for! Det er nemt at afkalke sin elkedel, og hvis du husker at gøre det jævnligt, så holder din elkedel længere - og varmer vandet op hurtigere. 

1. Brug husholdningseddike

Til langt de fleste elkedler kan du sagtens bruge almindelig husholdningseddike, som kan købes i supermarkedet. Der findes også en række målrettede kalkfjerningsprodukter, men medmindre der står andet i brugsanvisningen, kan du trygt bruge god gammeldags eddike. 

2. Sådan gør du

Bland 1 del eddike med 1 del vand og fyld kedlen. Kog elkedlen igennem, og kasser blandingen. Herefter fylder du rent vand på kedlen og koger igen - og det gentager du så 2-3 gange. TIl sidst skyller du kedlen med koldt vand. 

Mange elkedler har et filter i tuden. Hvis du kan fjerne dette, så tag det af og læg det i blød i en vand-eddike-blanding. Skyld det godt og sæt det tilbage igen.

3. Eddikesyre ved genstridig kalk

Sidder kalken uhjælpelig fast, så prøv at hælde eddikesyre i maskinen i forholdet 1 del eddikesyre til 4 dele vand. Vent et kvarter til tyve minutter, før du gør kedlen ren. Husk at koge kedlen godt igennem 2-3 gange med rent vand, før du bruger den. Tjek om kedlen lugter af eddikesyre. Husk at bruge handsker.

Husmorrådet - brug resterne

Det kogte eddike-vand eller eddikesyrevand kan du med fordel bruge til f.eks. at rense håndvasken, din kaffemaskine eller lægge andet i blød såsom brusehoveder mm., der trænger til en afkalkning.

Hårdt eller blødt vand?

Der kan være stor forskel på, hvor hårdt vandet er, alt efter hvor i landet, man bor. Når vandet er hårdt, vil det sige, at det er mere kalkholdigt - og derfor selvfølgelig også afgiver mere kalk til din elkeldel, kaffemaskine, dampstrygejern osv. Som reglel kan du tjekke dit vand hårdhedsgrad på kommunens hjemmeside. 

Se hele udvalget af elkedler her.