Kurv 0

Sådan afkalker du din espressomaskine

Tips til nemt at afkalke din espressomaskine

I Danmark er der ofte meget kalk i vores drikkevand, og det går dårligt i spænd med din espressomaskine. Husker du at afkalke maskinen, bliver den derfor både hurtigere til at brygge din kaffe - og den sparer strøm.

Hold øje med, om din maskine larmer, bruger lang tid på at brygge eller måske laver lunken kaffe. Så er det meget sandsynligt, at den trænger til en afkalkning.

 

Hvor tit skal jeg afkalke?

Det afhænger naturligvis af, hvor meget du bruger din espressomaskine, og hvor hårdt vandet er. Regn med at afkalke efter 100-150 kopper. Nogle espressomaskiner har en indikator, der angiver, hvornår den skal afkalkes.

 

Afkalkning af espressomaskine

Inden du bare hælder afkalkningsmiddel ned i maskinen, bør du manualen frem fra gemmerne og se, hvad producenten anbefaler. Nogle gange har producenten sine egne renseprodukter, som skal bruges - ellers bortfalder garantien. Hvis der er anbefalet eller påkrævet særlige produkter, så følg anvisningen på disse ved afkalkning.

Hvis manualen ikke specificerer, hvilken type afkalker du skal bruge, så køb et generisk afkalkningsmiddel til espressomaskiner – undgå husholdningseddike eller eddikesyre, der normalt anvendes til afkalkning af elkedler og almindelige kaffemaskiner, da det kan ødelægge espressomaskiner.

Bland dit valgte afkalkningsmiddel med vand. Herefter skal det køres igennem espressomaskinen i intervaller på ca. 30 sekunder med omkring et kvarters mellemrum (eller alt efter, hvad der står angivet på pakningen med din afkalker). Til sidst skal du køre rent vand igennem, så afkalkningsblandingen er helt fjernet.

Husk også evt. at rengøre din mælke-steamer samt backflushe din espressomaskine et par gange om måneden. Se i manualen til netop din maskine, hvorledes dette gøres bedst.

 

Undgå kalken i første omgang

Espressomaskiner er ikke lige så nemme at afkalke som almindelige elkedler eller kaffemaskiner. Er der derfor meget kalk i vandet i det område, hvor du bor, så kan du overveje at købe en vandkande med kalkfilter, der fjerner kalket, før du hælder vandet i espressomaskinen. Dermed belaster du ikke din espressomaskine med kalk, og den holder længere.

Se hele udvalget af espressomaskiner her.