Kurv 0

Afkalkning af strygejern

Oplever du, at små lyse pletter kommer frem på dit tøj, efter du har strøget det? Så er det tegn på, at dit strygejern skal afkalkes.

De fleste nye dampstrygejern bruger vand direkte fra hanen, og det indeholder kalk, der kan sætte sig fast på strygejernets dyser. Derfor skal du engang i mellem sætte tid af til afkalkning af dit strygejern. Så læs med her og find ud af, hvor nemt det kan gøres.

Sådan afkalker du dit strygejern

Er der begyndt at komme små hvide pletter på dit tøj, efter du har strøget det? Så er det kalkaflejringer, der har hobet sig op inde i strygejernets dyser, som begynder at knække af. Og det er et klart tegn på, at dit strygejern skal afkalkes. Men frygt ej: Afkalkning af strygejern er hverken besværligt eller tidskrævende. Tværtimod. 

Mange moderne strygejern har enten afkalknings- eller selvrens-funktion installeret, og så skal du blot følge brugsanvisningen. Det kan være strygejern fra mærker som blandt andet Epiq, Bosch og Electrolux. Ved andre strygejern, der ikke er lige så selvhjulpne, skal du blot bruge husholdningseddike og vand fra hanen til at afkalke strygejernet.

Trin for trin

  1. Bland eddike med vand – i blandingsforholdet 1 til 9
  2. Hæld blandingen i dit strygejern, som står i opret hvileposition
  3. Lad eddikkeblandingen dampe igennem, indtil strygejernet er tømt
  4. Er der mere kalk tilbage? Så gentag den ovenstående procedure
  5. Er alt kalk fjernet? Så lad rent vand dampe igennem på samme måde, indtil strygejernet igen er tømt

 

Er dit strygejern stadig kalket til? Så prøv dette tip

Hvis dit strygejern stadig og tydeligt har kalk siddende tilbage i dampdyserne, efter du har foretaget en afkalkning af det, så er du ramt af et ekstra hårdt tilfælde af kalk. Her kan det hjælpe at bruge en tændstik eller tandstik til forsigtigt at knække kalken af i de små åbninger. Derefter er det dog vigtigt at lade strygejernet dampe godt af, så de overskydende kalkrester bliver skudt ud og ikke ender på dit tøj, næste gang du stryger det.

Hvor tit skal du afkalke dit strygejern?

Det er ikke til at fastsætte en regel for, hvornår og hvor tit du bør afkalke dit strygejern. Behovet for afkalkningen afhænger nemlig både af hårdheden i det vand, som du bruger, samt hvor ofte du stryger.