Kurv 0

Drivkraft til dit elværktøj

Hvilket drivmiddel, dit elværktøj skal have, afhænger af flere ting. Du kan læse om de forskellige typer af drivkraft herunder.

Når du står overfor at skulle købe nyt elværktøj, er en af de vigtigste faktorer, når du vælge, hvilken drivkraft elværktøjet har. 

Ledning

Elværktøj med ledning er elværktøj med den mest almindelige drivkraft. Der er både fordele og ulemper ved at vælge elværktøj med ledning. Den største fordel er, at du har ubegrænsede mængder af strøm til dit værktøj.

Elværktøj med kabel vejer ofte mindre end eksempelvis elværktøj med batteri, hvilket kan gøre arbejdet lettere, du står overfor. Typisk er elværktøj med kabel også en smule billigere end med batteri.

Tidligere var elværktøj med ledning med mere power end elværktøj på batteri, men producenterne er nu om dage blevet dygtigere til at gøre elværktøj på batteri mere kraftfuldt end tidligere. Derfor skal du ikke vælge elværktøj med ledning kun baseret på et ønske om max power.

Der er også ulemper ved elværktøj med kabel. Den største er, at du er meget begrænset i din mobilitet. Du skal sørge for, at arbejdet er, hvor du er, fremfor at gå hen til dit projekt. Det kan være et problem, hvis du eksempelvis skal fikse et hegn, hvor en stikkontakt ikke lige er i nærheden.

Batteri

Batteri som drivkraft til elværktøj er den mest moderne type af drivkraft. Det er den mest alsidige type af elværktøj, som muliggør de fleste private gør-det-selv'ere at fikse det, de skal, rundt om i hjemmet.

Ligesom med de andre typer af drivkraft har akku maskinerne også både fordele og ulemper, som gør, at akku elværktøjet passer bedre i nogen situationer og til nogle behov end til andre. 

En af de største fordele ved elværktøj på batteri er mobiliteten. Med en maskine på batteri kan du tage dit elværktøj med dig overalt uden at skulle være afhængig af en stikkontakt i nærheden. Du slipper desuden også for bøvl med at skulle manøvre rundt om ledning eller luftslange.

Til gengæld er en af ulemperne, at du er afhængig af at have et opladet batteri med dig. Du skal derfor sørge for altid at have et batteri opladet, så du er klar til arbejdet. En god idé kan være at have et ekstra batteri, som kan sidde klar i opladeren.

Elværktøj på batteri vejer desuden ofte mere end elværktøj med kabel eller luftslange, da batteriet tilfører ekstra vægt.

Batterifamilier

Mange producenter som Stiga og BLACK+DECKER har udviklet batterifamilier. Dette er serier af havemaskiner og elværktøj, som alle passer til samme batteri. På den måde sparer du plads og penge, da du ikke skal købe nyt batteri hver gang, at du skal bruge en ny maskine.

Luft

Luftværktøj, også kaldet pneumatisk værktøj, er elværktøj med masser af power, som kan klare mange forskellige opgaver. Kraften bliver tilført fra en kompressor, som elværktøjet er tilsluttet via en luftslange.

Desuden vejer luftværktøjet ofte mindre end elværktøj på batteri, og du får rigtig meget elværktøj for pengene, hvis du i forvejen har en kompressor.

Ulemperne ved luftværktøj er dog, at en kompressor kan være dyr at anskaffe sig frem for at vælge elværktøj med en anden type drivmiddel. Desuden er du meget begrænset i din mobilitet, da du skal have kompressoren med, når du skal flytte dit arbejde. Endvidere kræver luftværktøj en del mere vedligeholdelse end eksempelvis elværktøj på batteri.