Kurv 0

Få succes i haven med den rette gødning

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i gødning til haven. For hvilke planter skal have hvilken type gødning? Vi guider dig her rundt i de forskellige gødningstyper.

Alle havens planter har brug for de samme 14 grundstoffer, hvoraf de tre vigtige næringsstoffer udgøres af: kvælstof (N), fosfor (P), og kalium (K). Det er også disse grundstoftyper, som opgives på gødningsposerne, man køber i havecentret.

  • Kvælstof (nitrogen) er det grundstof, som planterne bruger mest af. Bladenes og stilkenes vækst afhænger af kvælstof og mangel på dette resulterer i gule blade og hæmmet vækst.
  • Fosfor nærer planternes rødder, blomster og skud. Mangler en plante fosfor, giver det udslag i svage rødder og små planter.
  • Kalium indvirker på plantens vandbalance og fotosyntese. Mangel på kalium minder en del om vandmangel, hvor planten mister sin sprødhed og får svage rødder og brune pletter på bladene.

Når du køber gødning i havecentrene står der på indpakningen, hvilke blandingsforhold gødningen har. Eksempelvis indeholder en pakke med påskriften ’NPK 12-5-14’ 12 procent kvælstof (N), 5 procent fosfor (P) og 14 procent kalium (K).

Tip: Sådan dyrker du smagfulde tomater i drivhuset

 

Hvilken type gødning skal jeg vælge?

Overordnet set findes der to typer af gødning: organisk gødning og kunstgødning.

Organisk gødning

Organisk gødning kan for eksempel være kompost eller dyremøg, men det kan også købes i poseform i havecenteret. Fordelene ved organisk gødning er mange, eksempelvis skal det kun udbringes én gang om året. Desuden stimulerer det jordens liv af mirkoorganismer, optages langsomt af planterne over en længere periode – og så er det ofte billigt eller helt gratis.

Kunstgødning

Kunstgødning bliver også kaldt for mineralsk gødning eller NPK-gødning. Fordelene ved kunstgødning er, at du får en blanding, som er nøje afstemt i forhold til de rette næringsstoffer, som planterne har brug for. Derfor ses effekten også ofte med det samme ligesom det er nemt at dosere, da man kender det præcise blandingsforhold.

Gode råd til smagfulde tomater

Vil du kunne plukke lækre smagfulde tomater direkte fra drivhuset, når sommeren rammer, så kan du med fordel følge en række råd, som sikrer dig succes i drivhuset med den populære grøntsag.

  • Lys er nøglen til succes. Lyset leverer energien, som skal få de små tomater til at vokse sig store og smagfulde. Derfor skal hver tomatplante have masser af plads, så de ikke kommer til at skygge for hinanden.
  • God smag kræver gode rødder. Og gode rødder kræver plads. Plant derfor aldrig i en trang plantesæk. Plant i stedet i en stor beholder med god jord, som holder på vandet og lader rødderne ånde.  
  • Husk gødning. Planterne behøver gødning for at få de rette mineraler, der i bladene omdannes til smagsstoffer. Husk derfor gødning hver gang du vander tomatplanterne.
  • Tjek temperaturen i drivhuset. Ønsker man smagfulde tomater, er en temperatur på 18-23 grader optimal. Bliver det for varmt i drivhuset, bliver tomaterne mindre smagfulde. Så sørg for at lufte ud i drivhuset, så temperaturen holdes nede.

Se hele udvalget af gødning på wupti.com her, og se også videoen nedenfor for at blive klogere på dit næste valg af gødning.

Artiklen er udviklet i samarbejde med Juliana drivhusklubben.dk.