Kurv 0

Guide: Hvornår og hvilken mobiltelefon skal børn have?

Det kan være svært at vide, hvornår ens barn er klar til en mobiltelefon. Her er flere gode pointer, du bør overveje, når du vil købe en mobiltelefon til dit barn.

Barnets alder

De seneste par år er alderen for barnets første mobiltelefon faldet helt ned til 1. og 2. klasse – dvs. omkring 8 år. Det er svært at argumentere for, hvad den rigtige alder er, men mange vælger at give deres barn en mobiltelefon for at skabe tryghed, når barnet f.eks. går alene til skole eller fritidsinteresser, så forældrene altid kan få fat i barnet, eller at barnet kan ringe, hvis der er noget galt. Er du i tvivl, så tal med de andre forældre i dit barns skole eller dine venner.

Begræns abonnementsforbruget

Hvis barnet i forvejen kender til tablets, vil det alt efter alder formodentlig ikke have nogen fornemmelse for, hvor meget data en mobiltelefon kan bruge. Sørg derfor for at vælge et abonnement, der giver dig mulighed for at styre, hvor meget barnet kan bruge. Mange abonnementer giver dig mulighed for at vælge en øvre grænse på dataforbrug, tale osv., og flere teleselskabet har deciderede børne- eller juniorabonnementer, hvor du blandt andet kan styre forbruget, spærre for indholdstakserede sms’er mm. En af fordelene ved børneabonnementerne er ofte også, at du stadig kan ringe til udvalgte (forældrenes) numre, selvom barnet har opbrugt sit forbrug, så trygheden ved at have en mobiltelefon bevares. Husk også at slå Wi-Fi til på barnets mobiltelefon for at undgå dataforbrug.

Prisniveau

Mange børn har ikke nødvendigvis forståelsen af, at en mobiltelefon er dyr, og at man skal passe meget på ikke at tabe den. Tabes en dyr telefon som en iPhone eller high-end Android-mobil, kan det blive en dyr affære at få repareret glasset. Er det barnets første mobiltelefon, kan det derfor være passende at se på mobiltelefoner i en prisklasse under 2000 kr. (eller alternativt en ældre og brugt iPhone), og der findes endda mange gode mobiler til omkring 1000 kr.

De fleste smartphone-producenter som Samsung, Huawei, LG, Sony m.fl. har mobiltelefoner i disse prisklasser, der både byder på fornuftige kameraer og mulighed for masser af apps og spil.

Hold øje med barnets brug

Især små børn kan have svært ved at administrere brugen af mobiler, så sørg gerne for at aftale familiens regler for brug af mobiltelefonen. Må man bruge den ved bordet, antal timer, hvilke apps må installeres osv. Tal også meget gerne med dit barn omkring sociale spilleregler ved brug af sociale medier, sms mm. Sørg desuden for at slå fra, at barnet selv kan købe apps via mobiltelefonen (evt. at du skal godkende købet først), da nogle apps kan være dyre i køb, og tal om det, så barnet er klar over, at der er udgifter forbundet med en mobiltelefon.

Læs evt. flere råd om køb af første mobil samt netmobning i Medierådets forældreguide.