Kurv 0

Hvornår og hvilken mobiltelefon skal børn have?

Find en smartphone der passer til dit barn

"De andre i klassen har en mobil".

Det kan være svært at vide, hvornår ens barn er klar til en mobiltelefon. I dag er en smartphone næsten uundværlig, hvis du skal følge med i skolegården. Udover at tage billeder, så er det vigtigt at være en del af de sociale medier som TikTok og snappe sine venner på Snapchat. For at hjælpe dig med at finde den rigtige mobil til dine børm, så har vi her sammensat en lille guide, så du ved hvilke overvejelser du skal gøre.

 

Overvejelser til barnets første mobiltelefon

Inden du investerer i dit barns første mobiltelefon, så er der nogle overvejelser du kan gøre dig. Dette er med til at sikre, at du vælger den rigtige telefon og at dit barn får nogle sunde mobil-vaner.

  • Hvor gammelt er dit barn?
  • Hvad er dit barns behov?
  • Hvilket styresystem skal du vælge?
  • Hvor meget må telefonen koste?
  • Hvilket abonnement skal du have?

 

Barnets alder

De seneste par år er alderen for barnets første mobiltelefon faldet helt ned til 1. og 2. klasse – dvs. omkring 8 år. Det er svært at argumentere for, hvad den rigtige alder er, men mange vælger at give deres barn en mobiltelefon for at skabe tryghed, når barnet f.eks. går alene til skole eller fritidsinteresser, så forældrene altid kan få fat i barnet, eller at barnet kan ringe, hvis der er noget galt. Er du i tvivl, så tal med de andre forældre i dit barns skole eller dine venner.

 

Barnets mobilbehov

At give dine børn deres første telefon er en milepæl - både for dig, men også dem. Mobiltelefonen er med til at lære dine børn om ansvar og den åbner op for en helt ny verden, som de skal lære at navigere i. Når du skal investere i en nobil til dit barn, så kan du med fordel overveje barnets behov.  Skal dit barn kun kunne sende og modtage beskeder, eller skal mobilen også bruges til spil og sociale medier?

Hvis dit barn snapper amok, spiller og scroller på TikTok, så kan det være en fordel at investere i en powerbank også. På den måde er der altid strøm lige ved hånden og dit barn løber aldrig tør.

 

Mobilens styresystem

Det kan være en fordel at vælge et styresystem til dit barns mobil, som du selv er bekendt med. På den måde kan du altid hjælpe dit barn med eventuelle udfordringer, uden at skulle lære et nyt styresystem. Det er ingen hemmelighed, at Android og iOS er de to mest fremadstormende mobile styresystemer. Overvej om dit barns nye mobil skal komme med et af disse systemer.

Prisniveau

Mange børn har ikke nødvendigvis forståelsen af, at en mobiltelefon er dyr, og at man skal passe meget på ikke at tabe den. Tabes en dyr telefon som en iPhone eller high-end Android-mobil, kan det blive en dyr affære at få repareret glasset. Er det barnets første mobiltelefon, kan det derfor være passende at se på mobiltelefoner i en prisklasse under 2000 kr. (eller alternativt en ældre og brugt iPhone), og der findes endda mange gode mobiler til omkring 1000 kr.

De fleste smartphone-producenter som Samsung, Huawei, LG, Sony m.fl. har mobiltelefoner i disse prisklasser, der både byder på fornuftige kameraer og mulighed for masser af apps og spil.

 

Hold øje med barnets brug

Især små børn kan have svært ved at administrere brugen af mobiler, så sørg gerne for at aftale familiens regler for brug af mobiltelefonen. Må man bruge den ved bordet, antal timer, hvilke apps må installeres osv. Tal også meget gerne med dit barn omkring sociale spilleregler ved brug af sociale medier, sms mm. Sørg desuden for at slå fra, at barnet selv kan købe apps via mobiltelefonen (evt. at du skal godkende købet først), da nogle apps kan være dyre i køb, og tal om det, så barnet er klar over, at der er udgifter forbundet med en mobiltelefon.

 

Gode råd til børns mobilvaner

Når du skal administrere dit barns forbrug af mobiltelefonen, så kan du med fordel se efter forskellige funktioner, som forældrekontrol og forbrugskontrol- Her kan du holde styr på barnets forbrug og samtidig sætte begrænsninger for eks. databrug eller køb i apps.

Derudover kan du følge disse råd:

  • Sæt grænser for mobilforbruget. Du må gerne sætte grænser for hvornår og hvor meget dine børn bruger deres telefon
  • Undgå at bruge mobilen inden sengetid. Mobilen og dens konstante flow af information er med til at holde din hjerne vågne. Derfor kan telefonen forstyrre dit barns søvn.
  • Lær dit barn om gode netvaner. Sørg for at dit barn ved hvordan man opfører sig på nettet. Det gælder både mht at dele billeder, chatte eller kommentere.
  • Sæt kode på downloading af apps. Ved at bruge kode, har du styr på hvad dit barn henter ned.

Læs evt. flere råd om køb af første mobil samt netmobning i Medierådets forældreguide.