Kurv 0

Kend dit indeklima

Her på siden kan du læse mere om, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, så du kan genkende det dårlige indeklima og få gode råd til, hvad du selv kan gøre for at skabe et bedre indeklima.

Symptomer på dårligt indeklima

Et dårligt indeklima kan opstå af mange årsager, som påvirker dig fysisk på forskellige måder. Et dårligt indeklima er både hvis luftfugtigheden er for høj eller for lav. Den relative luftfugtighed bør ligge på 30-60%. Luftfugtigheden bør være højere om sommeren end om vinteren. Et dårligt indeklima kan også hænge sammen med mange usunde partikler i luften.

Her kan du finde en liste af symptomer, som kan komme af dårligt indeklima. Det er dog ikke nødvendigvis årsagen til dem.

 • Utilpashed
 • Hovedpine
 • Koncentrationsbesvær
 • Irritation af slimhinder i øjne, næse og luftveje
 • Infektionssygdomme
 • I værste fald kan det føre til hjertekarsygdomme og muligvis kræft på lang sigt.

Faktorer der påvirker dit indeklima

Et sundt indeklima kan blive påvirket negativt af mange daglige gøremål. Her er en liste over disse faktorer:

 • Fugt i boligen fra bad, madlavning og fra alle hjemmets beboere
 • Stoffer som bliver afgivet fra vores kæledyr
 • Forurening fra luften uden for boligen - fra f.eks. biler
 • Rygning og os fra f.eks. brændeovn
 • Stoffer fra hjemmets byggematerialer
 • Forurening fra grunden under boligen
 • Kemi fra elektronik, legetøj, rengøringsmidler og møbler

Mange af disse faktorer, er ikke noget, vi kan stoppe helt med. Det vil ikke gavne vores helbred at stoppe med at gå i bad for eksempel. Det man skal være opmærksom på er, at dampen fra badet, eller fra madlavningen spreder sig ud i hjemmet og hæver luftfugtigheden.

Derfor er det vigtige her, at du har fokus på, at din ventilation på badeværelset virker, og at du sørger for at bruge din emhætte.

Tørrer du tøj indenfor i hjemmet?

Når dit tøj tørrer, forsvinder vandet bogstaveligt talt ud i den blå luft. Det fordamper ud i luften, hvor det hæver luftfugtigheden i dit hjem og kan sætte sig i vægge, lofter og gulve.

Et fugtigt miljø skaber perfekte forhold for skimmelsvamp kan vokse, hvilket er skadeligt for alle og kan fremkalde anfald hos personer med astma. Hvis du derfor tørrer tøj i hjemmet, er det vigtigt at trække denne overskydende fugt ud af luften. Dette kan du gøre med en affugter.

Er du i tvivl om, hvor høj luftfugtigheden er i dit indeklima, kan du måle det med et hygrometer.

Bor du under 50m fra en trafikeret vej?

Biler og trafik generelt har en stor påvirkning på, hvor ren luften er. Så hvis du bor tæt på en stærkt trafikeret vej, vil du kunne måle forhøjede partikelkoncentrationer i luften, som er skadelige for dit helbred.

Derfor er der udviklet hybrid maskiner, som er en kombination af luftrensere og affugtere. Woods har foreksempel udviklet modellerne AD20 og AD30, som er udstyret med  Wood's patenterede Active ION HEPA filter, som fjerner partikler helt ned til 0,0003 mm (0,3 micrometer).  Det betyder, at du undgår luftforurening fra biler, pollen, allergener fra husdyr, mados og meget mere.

4 gode vaner til dit indeklima

Der er selvfølgelig også visse ting, som du kan ændre på i din dagligdag for at få et bedre indeklima. Faktisk har du her 4 simple råd, som kan gøre en stor forskel for dit indeklima.

 1. Udluft mindst 2 gange hver dag á 5 minutters varighed
 2. Rengør hyppigt - usunde partikler og kemi kan binde sig til støv
 3. Sov ikke med tændt elektronik, som er indkapslet i et plastkabinet - plastikken udskiller kemikaler, når det opvarmes af elektronikken
 4. Køb ikke ting, som har en ubehagelig lugt - denne lugt kommer højst sandsynligt fra skadelig kemi

 

Maskiner, som hjælper dit indeklima

Der findes tre typer af maskiner i hjemmet, som kan styrke dit indeklima afhængigt af, hvad dit problem med dit indeklima er.

 1. Affugtere sænker luftfugtigheden
 2. Befugtere/luftfugtere højner luftfugtigheden
 3. Luftrensere renser luften for skadelige partiler

Alle affugtere producerer mere varme end de forbruger strøm. Woods affugtere er flere gange kåret som de mest energieffektive affugtere. Derfor kan du være sikker på, at en Woods affugter er en god investering, hvis du har et for højt niveau fugt i luften.