Kurv 0

Nybegynder guide til oppusteligt SUP board

Skal du være med på den hurtigst voksende vandsportsgren – SUP også kaldt Stand Up Paddleboard og har du endnu ikke fået fingrene i dit eget SUP board, så hjælper vi dig her.

Hvorfor vælge et oppusteligt SUP board?

Et oppusteligt SUP board er mindre og lettere at bære. Det kan derfor nemmere transporteres med rundt, sammenlignet med et fast board. Et oppusteligt SUP board giver heller ikke på samme måde mærker og ridser som et fast paddleboard, og er derfor oplagt som begynder board, men også for børn.

Hvilket oppusteligt paddleboard skal jeg vælge?


Allround board

Den mest anvendte type af SUP er allround boardet, der som navnet angiver kan bruges under de fleste forhold. Det er typisk et board, som kan benyttes af hele familien og er forholdsvis let at lære at manøvre. Det er lidt bredere, end hvis man sammenligner med f.eks. et touring board. Det gør, at det er nemmere at holde balancen under de fleste forhold, og egner sig derfor både til leg på søen og små bølger, samt til lettere touring.

Længden ligger typisk omkring 320 cm og har en bredde på ca. 80 cm. Selve tykkelsen på boardet har indflydelse på selve boardets bæreevne. 12-15 cm vil være passende til et allround board, hvor 15 cm selvfølgelig kan belastes af flere kg.

Touring board

Når man snakker touring SUP henvender boardet sig til brugeren der gerne vil have lidt mere fart, end på et allround board. Det er lidt længere og en smule smallere, hvilket øger både fart og retningsstabilitet, da det ”skærer” lidt mere gennem vandet. Dette gør, at det er egnet til en lidt længere tur op ad åen, på søen eller langs de danske kyster.

Længden på et touring board ligger omkring 350 cm og har en bredde på ca. 75 cm. Selve tykkelsen på boardet har indflydelse på selve boardets bæreevne. 12-15 cm vil være passende til et touring board, hvor 15 cm selvfølgelig kan belastes af flere kg.

Konstruktion

Oppustelige SUPs er lavet med en såkaldt ”drop stitch” teknologi, som er vævede fibre, der forbinder over- og underside i hulrummet, og gør at boardet bliver stift og stabilt når det pumpes med luft. Oppustelige SUPs kan have både et og 2 lag i ydermaterialet, som er lavet af PVC plastik. Er der et enkelt lag, vil boardet være lettere end et med 2 lag, der så vil give et mere stabilt board, som også vil være lidt mere modstandsdygtigt overfor stød fra grene og andre ting, man kan risikere at sejle ind i. Ikke at forveksle med 2 lag, kan man også få boards med 2 kamre eller ”double chamber”. Her har man 2 ventiler der skal pumpes og 2 separate kamre, der fyldes med luft. Fordelen ligger dels i et lidt stivere board, samt sikkerheden i, at er uheldet ude og man mister luften vil der være et ekstra kammer til at holde dig oven vande. Derudover vil der på de fleste boards være en skridsikker overflade lavet af blødt EVA skum.

Finner under boardet

Under boardet er der monteret en eller flere finner til at hjælpe med at styre boardet. Uden dem vil det være meget svært at komme fremad i vandet, da boardet vil ændre retning, hver gang man bruger sin paddel. Er der bare en enkelt vil denne kunne afmonteres, når boardet skal pakkes sammen. Er der f.eks. 3 finner vil der typisk være to lidt mindre, som er fastmonteret og kun den midterste er til at af og påmontere. Fordelen ved 3 finner er, at det kan give lidt mere retningsstabilitet.

Oppustning af SUP

Når boardet skal pumpes, er det vigtigt at følge den anvisning der er på boardet. Pumpen sættes på og drejes, så den låser sig fast til ventilen. Pump altid helt op til det anbefalede tryk, som oftest vil ligge på 1 bar/15 psi. På de fleste pumper vil man kunne se det aktuelle tryk. Pumper man for lidt op, kan boardet have en tendens til at ”bøje” på midten, og være sværere at styre. Pumpes det for hårdt, risikerer man skader på både sig selv og board.

Der sidder en lille ventil under låget, hvor man skal montere pumpen, som bruges til at lukke luften ud, når boardet skal pakkes sammen. Den kan trykkes ned og drejes lidt til siden for at ”låse” den, så man ikke skal trykke på den under hele tømningen. Når boardet igen skal pumpes, er det vigtigt at ventilen igen er tilbage i ”fri” position eller ”oppe” så luften ikke ryger ud med det samme, man afmonterer pumpen og man skal til at starte forfra.

Påklædning

Når man begiver sig ud på et SUP board er det vigtigt at iføre sig den rigtige beklædning efter forhold og årstid. Især som begynder/letøvet vil en neoprendragt være at foretrække. Her er det vigtigt, med den rigtige størrelse og en dragt der er flexibel og til at bevæge sig i. I de kolde måneder anbefales en dragt i 5 mm tykkelse, samt øvrigt tilbehør som hue, handsker og sko/sokker også af neopren. I sommerhalvåret kan man nøjes med en dragt i 3 mm, enten som fuld dragt eller en ”shorty” med korte ben og ærmer. Her kan det også stadig være en god idé med tilbehør, så man ikke mister førlighed grundet kolde fingre og fødder.

Er du klar til at købe dit nye paddleboard på wupti.com nu, så se hele udvalget af paddleboards her.