Kurv 0

Slip for fugt i kælderen og skab et bedre indeklima

Her på siden kan du læse om, hvorfor kælderen er særligt udsat for fugt, samt hvorfor skimmelsvamp er skadeligt for dig, og selvfølgelig hvordan du kan undgå at skimmelsvamp udvikler sig.

Fugt i kælderen eller i for den sags skyld i hele hjemmet opstår af mange forskellige årsager og danner grobund for skimmelsvamp, som er skadeligt, når man opholder sig meget omkring det. Skimmelsvamp kan have store konsekvenser både for dit helbred og din økonomi, da det kan være dyrt at slippe af med.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er små svampe, som vokser når de rette vækstbetingelser eksisterer. Skimmelsvamp vokser frem ved hjælp af små sporer, som findes over alt. Det vil sige, at hvis de rette vækstbetingelser er der, vil skimmelsvampen dukke op.

Skimmelsvamp skal bruge 3 ting for at sporerne kan sætte sig:

 • Ilt
 • Fugt
 • Organisk materiale

Ilt er altid til stede i luften. Fugt er også altid til stede i luften. Vi behøver et vist niveau af fugt i luften, men når fugtigheden et niveau på over 75%, er niveauet højt nok til at svampesporerne kan sætte sig og vokse. Organisk materiale eksisterer flere steder i vores hjem end man lige er klar over.

Træ, spånplader, papiret på bagsiden af gipsplader, tapet, lim og støv er blandt det organiske materiale, som findes i de fleste hjem og kan være grobund for skimmelsvamp. Derfor er vores mulighed for at stoppe skimmelsvampen at holde luftfugtigheden nede.

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Skimmelsvamp ser ud som en misfavning, der kan have forskellige farver lige fra grå og over i rødlige, gullige og grønlige farver. Det kan også have en lodden overflade, som en belægning på væg, gulv eller loft.

Hvorfor er skimmelsvamp usundt?

Det er meget forskelligt, hvordan folk reagerer over for skimmelsvamp, og det er ikke sikkert, at man reagerer ens over for alle former. Der er dog visse symptomer, som du skal være opmærksom på, kan være forårsaget af skimmelsvamp:

 • Irriterede øjne, næse og luftvej
 • Hoste og trykken for brystet, specielt hos børn
 • Hæshed
 • Gentagen bihulebetændelse
 • Åndedrætsbesvær
 • Hovedpine
 • Træthed
 • Koncentrationsbesvær

Skimmelsvampen frigiver stoffer, som kan være skadelige for mennesker så som mikropartikler, glukaner og svampegiftstoffer.

Hvorfor er kælderen særligt udsat for fugt?

Hvis du bor i et hus med en kælder, skal du være særligt opmærksom på fugt. Kælderen er særligt udsat for fugt, da den i mange huse simpelthen ikke har været bygget til at blive brugt på lige fod med de andre rum.

Vasketøj i kælderen

Mange har desuden deres vasketøj gemt væk i kælderen, da det ikke ligefrem pynter at have vasketøj hængende inde i stuen. Vandet fra tøjet fordamper ud i rummet og hæver luftfugtigheden, hvorefter fugt kan sætte sig på vægge, gulve eller lofter.

Forskellen i temperaturen i kælderen og resten af huset

Da man ikke bruger en kælder som beboelse i mange huse, er kælderen derfor ofte kold, hvilket betyder, at når den varme luft fra resten af huset kommer derned, danner der sig kondens. Samtidig er kælderen ofte dårligere isoleret, og derfor dannes der også kondens mellem de kolde omgivelser, som omgiver kælderen og den indendørs luft.

Forskellen i temperatur mellem kælderen og de ydre omgivelser

Derudover er kælderen også udsat, da jorden, som omgiver en kælder, indeholder mere vand end luften, som omgiver resten af huset. Nedsivende regnvand kan trænge ind i mure og vægge.

Således er kælderen mere udsat og eksponeret for fugt end resten af huset samtidig med, at den i de fleste huse ikke er bygget til det. Dette kan have store konsekvenser, da fugt kan sætte sig og blive til skimmelsvamp og råd i husets fundament.

Hvordan undgår jeg fugt i kælderen?

Begynder din kælder at lugte våd og muggen, vil det første råd være at lufte ud i cirka et døgn. Dette kan fjerne det værste fugt, hvis problemet er nyopstået. Vær dog opmærksom på, om luften kommer igen. I så fald er det ikke et forbigående problem.

Hvis det er et vedvarende problem, er det vigtigt, at du husker at lufte ud. Minimum 2 gange om dagen á 5 min. Dette gælder faktisk for hele hjemmet. Det kan dog være et problem, at man simpelthen ikke har mulighed for at lufte ordentligt ud i en kælder på grund af manglende vinduer og ventilation.

Affugter - hiver vandet ud af luften

Har du ikke mulighed for at lufte ud i kælderen, kan en affugter være en god investering. Hvis først fugten sætter sig og skaber råd og skimmel, kan det være dyrt at komme af med igen.

Med en affugter skal du blot sørge for, at der er en stikkontakt, og at du indstiller fugtighedsniveauet til det ønskede niveau, og så sørger affugteren for at trække fugten ud af luften. Husk at tømme vandbeholderen i affugteren, når den er fyldt.

Her på wupti.com har vi et stort udvalg af affugtere i høj kvalitet, som passer til alle behov. Se også vores store udvalg af varer til at skabe et bedre indeklima her. Du skal sørge for at finde en affugter, som passer til dit behov. Sådan noget som rummets størrelse har for eksempel betydning for, hvilken affugter, du skal vælge.