Kurv 0

Træguide til Jungle Gym

I denne guide kan du høre Morten Gisselmann fortælle om træ som materiale, og hvad du skal være opmærksom på, når du har et Jungle Gym legetårn i haven.

Træ er et levende materiale at bygge i. Det betyder, at det udvikler sig - også efter det er fældet og bearbejdet. Træ som materiale arbejder afhængigt af temperatur og luftfugtighed.

Ved lav temperatur og høj luftfugtighed vil træet udvide sig. Modsat vil træet også trække sig sammen i perioder med høj temperatur og lav luftfugtighed.

Træets styrke

Der er visse mærker i træ, som kan se ud som om, der er fejl i træet. F.eks. kan der på grund af fugtigheden og temperaturen komme revener i træet. Disse er helt naturlige og har ikke nogen styrkemæssig påvirkning. Sørg blot for at vente til træet er helt udtørret med at male det. Ligeledes har knaster som hovedregel heller ikke nogen påvirkning på træets styrke.

Mug eller skimmel på træet

I perioder kan der udvikle sig mug eller skimmel på ydersiden af træet. Dette er ikke farligt, men bør vaskes ned. Til dette kan der bruges enten almindeligt atamon, som er kendt fra fødevarer, eller det kraftigere rodalon.

Det anbefales, at efterbehandlingen sker efter et år ude i haven. Det gør det, fordi træet på daværende tidspunkt vil have nået sin naturlige struktur og derfor have fået eventuelle revner, der nu kan dækkes med maling.

Den bedste efterbehandling er altså:

  • Lad træet udvikle sig det første år i haven
  • Brug en god grunder
  • Brug en god træbeskyttelse.

I videoen nedenfor viser Morten Gisselmann eksempler på træ, som er påvirket af luften. Se desuden vores guide til vedligeholdelse af legetårne lige her.