Kurv 0

Vælg den rette bore- og skruemaskine

Det er vigtigt, at du finder en bore- og skruemaskine, som passer til dét, du skal bruge den til. Læs med her og lær om de forskellige typer skrue- og boremaskiner samt deres egenskaber.

Bore- og skruemaskinen er den mest udbredte type af elværktøj i de danske hjem. Man står ofte og mangler en boremaskine til at sætte hylder op, samle møbler eller hænge TV'et op på væggen.

Typer af boremaskiner

Bore- og skruemaskinen

Bruger du tit din boremaskine til mindre opgaver, så er bore- og skruemaskinen det mest alsidige valg. Med den kan du samle møbler, opsætte hylder og de fleste andre almindelige opgaver i hjemmet.

Bore- og skruemaskinen kan bruges i de fleste lettere vægtyper og til at bore i træ. Hvis du bor i et betonbyggeri, skal du dog nok vælge en kraftigere type af boremaskiner.

Slagboremaskinen

Skal du bore i hårde materialer end eksempelvis almindeligt træ, så kan en slagboremaskine være det rigtige valg for dig. En slagboremaskine har en mejselvirkning, som den almindelige boremaskine ikke har.

Det betyder, at slagboremaskinen både "slår" og borer på samme tid, hvilket gør den mere kraftfuld. Du kan i dag vælge en slagboremaskine, som også kan skrue. Så skal du bare huske at slå slagfunktionen fra.

Borehammer

Bor du i et betonbyggeri, kan det være nødvendigt at opgraderer til en borehammer. Borehammeren er konstrueret med et stempel, som gør slagfunktionen kraftigere end i den almindelige slagboremaskine.

Når borehammeren skal have mere power, er den som oftest også større, tungere og mere klodset end de andre typer af boremaskiner, hvilket er den største ulempe herved.

Vigtige egenskaber ved bore- og skruemaskinen

Der er flere vigtige overvejelser, som du skal gøre dig, inden du investerer i en boremaskine og skruemaskine. Du bør selvfølgelig overveje hvilken type boremaskine, som du skal bruge, hvilket du kan læse om ovenfor. Herunder kan du læse mere om andre overvejelser, du bør gøre dig.

Drivkraft

Når du skal vælge en boremaskine og skruemaskine, skal du gøre dig nogle overvejelser om, om du foretrækker en maskine med batteri eller med kabel.

Akku boremaskinen, som boremaskine med batteri kaldes, har flere fordele:

  • Høj grad af mobilitet i arbejdet
  • Meget power
  • Slipper for bøvl med ledninger
  • Batterifamilier. Hvis du køber en boremaskine inden for en batterifamilie, passer samme batteri til flere forskellige havemaskiner og elværktøj.

Akku boremaskinen har dog også en ulempe:

  • Begrænset mængde strøm på batteriet. Køb eventuelt et ekstra batteri, så du altid har et klart opladet batteri ved hånden.

Boremaskine med kabel har også både fordele og ulemper. Fordelene er:

  • Ubegrænset mængde strøm
  • Meget power

Ulemperne ved boremaskinen med ledning er:

  • Begrænset mobilitet
  • Afhængig af stikkontakt

 

Gearing

Et andet spørgsmål du skal stille dig selv, er om du vil have en boremaskine med eller uden gearing. Fordelen ved gearing er, at du kan bruge et højt gear, når du skal bore, mens det lavere gear giver mere kontrol, når du skruer.

Vægten

Det kan være rigtig hårdt at arbejde med en tung boremaskine i længere tid. En boremaskine på batteri er ofte tungere end en med ledning. Desuden er der forskel på typerne af boremaskiner. Jo mere kraftfuld en type af boremaskine, jo tungere er maskinen som hovedregel.