Kurv 0

Valg af affugter

I denne guide kan du læse om, hvorfor du skal vælge at investere i en affugter, hvordan en affugter virker, og få råd til hvilken affugter du skal vælge.

Danmark er lokaliseret på en breddegrad, hvor fugtigheden er høj. Det betyder, at vi nemt kan komme til at døje med fugtproblemer i boligen. Fugt er ret alvorligt for vores bolig og kan udvikle sig til at være alvorligt for vores helbred.

Hvorfor vælge en affugter?

En høj luftfugtighed kan både være skadelig for dit hjem og for dit og din families helbred. Den relative luftfugtighed skal gerne være mellem 30-60%. Hvis den kommer herover, skal du være opmærksom. Brug eventuelt et hygrometer til at måle luftfugtigheden. 

Fugt - Farligt for boligen

Mange huse i Danmark er bygget til at kunne modstå en del fugt. Eksempelvis er din sokkel bygget til at modstå fugten fra jorden bedre end murene er, hvilket er grunden til, at man i det hele taget bygger et fundament til huset.

Det kan dog ske, at der kommer skader på din sokkel, eller at dit murværk bliver eksponeret for vand og fugt på anden måde end fra jorden. Dette kan lede til, at fugt samler sig i husets konstruktion, hvilket kan give alvorlige skader.

Fugten gør konstruktionen "blød" og kan medvirke til at der opstår råd, hvilket gør konstruktionen ustabil. Derfor bør du undgå fugtskader for din boligs skyld.

Fugt - Farligt for helbredet

Hvis fugt sætter sig i dine vægge, lofter eller gulve, vil det skabe god grobund for skimmelsvamp. Skimmelsvampesporer er altid i luften, og det eneste de skal bruge for at udvikle sig til skimmelsvamp er ilt, organisk materiale og fugt.

Fugtniveauet er det eneste, vi kan påvirke i vores hjem for at undgå, at skimmelsvampen udvikler sig, og derfor er det så vigtigt, at man har fokus på det.

Hvordan virker en affugter?

En affugter virker ved, at den hiver fugten ud af luften og opsamler det i en beholder. Affugteren suger luften ind gennem et filter, som kondenserer fugten og dermed filtrerer vandet fra.

Affugteren samler alt det vand, den kan, indtil beholderen er fyldt. Så stopper den med at virke indtil beholderen er tømt. Har du en vandskade, kan du vælge at tilslutte en vandslange, som leder vandet ud i et afløb. Så kan affugteren køre non-stop. 

Det er vigtigt, at der er noget fugt tilbage i luften. Derfor kan du indstille Woods affugtere til at ramme en fugtighedsprocent. Når den har affugtet til det valgte niveau, vil den stoppe med af affugte.

Moderne affugtere med lavt strømforbrug

En affugter indstilles til at ramme et bestemt niveau af fugtighed. For eksempel 60%. Når luften har en fugtighed på 60%, vil affugteren stoppe. Dette sparer strøm frem for, at den kører løs konstant.

Derudover producerer en affugter faktisk mere varme end den forbruger af energi. Når luften filtreres kommer den varm ud. Nogle affugtere, så som Woods MRD-serien har en føneffekt, som gør, at den varme luft bliver fordelt ud i rummet. Derfor kan du spare på varmeregningen, hvis du har en affugter.

Hvilken affugter skal man vælge?

Når du skal vælge affugter, er der tre ting, du skal tage med i dine overvejelser.

  1. Hvad skal affugteren bruges til?
  2. Hvor stort et areal skal den affugte?
  3. Hvordan er områdets indretning?

Der er forskel på, hvad affugtere er udviklet til. Er den til din båd, din kælder, tørring af tøj indendørs, badeværelset, garagen? Dette skal du overveje.

Derudover er der forskel på, hvor stort et område, affugterne er udviklede til at affugte. Drejer det sig om 10 m2, 50m2, 100m2, 200m2? Det er vigtigt at vide, inden du vælger.

Sidst men ikke mindst er der forskel på, om området er ét stort rum eller mange små. Herunder kan du finde eksempler på affugtere, som er gode til de forskellige formål.

Affugtere til bestemte formål

Nogle affugtere er speciallavet til bestemte formål og andre er mere alsidige og kan bruges til flere forskellige ting.

Til tørring af tøj

Når man tørrer tøj indenfor, har det en stor påvirkning på luftfugtigheden. Mange vil kunne genkende den tunge, lidt klamme luft i et rum, hvor man har tøj hængende til tørring.

Den fugt, som gør luften tung forvinder ikke af sig selv. Så hvis du ikke har mulighed for at tørre tøj udenfor, er en affugter en god investering.

Til badeværelset

Et badeværelse er meget udsat for fugt. Hver gang du går i bad spredes der fugt i rummet. Mange gamle huse eller lejligheder har endda ikke nogen ventilationsmuligheder. Her er det rigtig vigtigt at placerer en affugter. Dog er badeværelset også ofte mere beskyttet mod fugt med foreksempel vådrumsmaling, som beskytter vægge og lofter.

Til kælderen

Kælderen er ofte meget udsat for fugt, da de ikke altid har været bygget til beboelse og i det hele taget at blive brugt, som vi gør i dag. Hvilken affugter du skal vælge til kælderen kommer an på kælderens størrelse.

Til båd, campingvogn, sommerhus eller garage

Båd, campingvogn, sommerhus og garage har det til fælles, at det er små områder, som ikke er særlig godt beskyttet mod fugt. Derfor kan en affugter være en god investering til disse steder. Når du skal vælge en affugter hertil, er det vigtigt, at den er nem at transporterer derhen, hvor du har brug for den.

Se hele udvalget af affugtere på wupti.com lige her.