Kurv 0

Vedligeholdelse af telt

Vedligeholdelsen af et telt er vigtig både under brug og i rengøringen af teltet efterfølgende. Læs herunder hvordan du vedligeholder teltet under brug og efter brug.

Når man taler om kvalitet i et telt, handler det om teltets oversejl og teltdug. Derfor er dette det aller vigtigste at vedligeholde. Oversejlet er lavet af vandafvisende materiale som nylon, polyester eller bomuld med PU-belægning. 

Mens du bruger teltet

Oversejlet, som er vandtæt, er rimelig skrøbeligt. Især vandtætheden kan skades, hvis du omgås dit telt forkert, mens du bruger det. 

Overdugen kan ikke tåle sæbe under nogen omstændigheder. Det nedbryder vandtætheden i teltdugen. Så hvis du er på telttur og har vasket dit tøj, kan det være fristende at lægge tøjet til tørre hen over teltet. Det skal du holde dig fra. Der kan sidde sæberester tilbage i tøjet, som påvirker vandtætheden og gør dit telt utæt. 

Har det regnet og dit telt er blevet vådt, skal du være varsom med at røre ved det. Dette kan skabe lækager i oversejlet. Faktisk skal du passe på med at sætte noget op ad dit telt. Det er ikke bygget til at noget skal læne sig op af det. Så stil ikke dine campingstole herop af eller andet udstyr. 

Forskellen på lækager og kondens

Hvis det regner udenfor, eller du har vådt eller svedigt tøj inde i teltet, vil der danne sig kondens på indersiden af teltdugen. Dette er ikke det samme som, at teltet er utæt. Denne fugt kommer indefra teltet. 

Fugt skaber dog stadig et dårligt indeklima, så husk ligesom derhjemme at lufte ud i teltet. Dit telt må ikke pakkes sammen mens det er fugtigt. Det kan skabe mug i teltdugen, og så bør du ikke bruge teltet mere. 

Rengøring af teltet

Dit telt skal rengøres varsomt for at bibeholde den vandtætte overflade. Derfor er rengøringen enormt vigtig. Kort sagt er der 4 råd til rengøring af dit telt:

  • Brug ikke sæbe
  • Vask ikke i vaskemaskinen
  • Pak ikke teltet sammen, mens det er vådt
  • Opbevar teltdug seperat fra pløkker, stænger og barduner

 

Brug ikke sæbe

Sæbe er med til at nedbryde det i oversejlet, som gør det vandtæt. Derfor er det meget vigtigt, at du ikke rengør med sæbe. I stedet kan du med fordel bruge en blød børste til at børste det tørre skidt af. Er det ikke nok kan du prøve let med noget lunkent vand. 

Vask ikke i vaskemaskinen

Den nemme måde at vaske tekstiler på er jo at smide det i vaskemaskinen. Det må du dog under ingen omstændigheder gøre med et telt. Hverken syninger eller imprægnering kan holde til den hårde maskinvask. 

Pak ikke teltet sammen, mens det er vådt

Teltet skal være helt tørt, når du pakker det væk for campingsæsonen. Ellers risikerer du, at teltet mugner over vinteren, og så bør du ikke bruge det. 

Opbevar teltet separat fra tilbehør

Alle telte kommer med praktiske opbevaringsposer. Men hvis du mister disse, skal du være opmærksom på, at tilbehør som barduner, pløkker og stænger kan beskadige teltdugen, hvis du pakker det sammen. Derfor opfordrer vi til, at du altid opbevarer det hver for sig. 

Se hele vores store udvalg af telte på wupti.com her.