Kurv 0

Alt du skal vide om kaffe

Hvad er kaffe og hvordan brygger du den bedste kop?

Du kender helt sikkert til kaffe, dens delikate smag og opkvikkende virkning. Kaffe har i mange år været med til at give den perfekte start på dagen, samle folk i pauserne og det absolutte must-have når du inviterer venner eller familie forbi. I denne guide fortæller vi lidt mere om kaffe, bønnerne og hvordan du laver den absolut bedste kop kaffe.

 

Hvad er kaffe?

Vidste du, at kaffe faktisk er en frugt? Kaffebønnerne er fugtkerner i et kaffebær. Bærret plukkes når det er modnet og så tørrer frugtkødet væk for at komme ind til den koffeinholdige bønne. Det er denne bønne man senere rister.

Det tager 3 til 5 år for at få et kaffetræ til at producere gode kaffebær. Herefter tager det 8 til 12 måneder for bærret at modne, så du kan høste det. Fremstillingen af kaffe er derfor en særdeles langsommelig proces og det tager lang tid at producere en helt fantastisk kaffe.

 

Hvordan laver man kaffe?

Man kan finde kaffetræer i over 50 lande. Disse lande er hovedsageligt placeret i et bælte rundt om jorden omkring ækvator.

Efter bærrene er modnet og blevet høstet, så bliver frugterne afpulpet. Ved afpulpning fjernes skallen og frugtkødet, så du står tilbage med selve kaffebønnen. Når bønnerne er sorteret skal de sammensættes i de forskellige blandinger, baseret på smag og aroma. Herefter skal kaffebønnerne ristes for at få den karakteristiske farve, smag og aroma. Både ristetemperatur og ristetid har afgørende betydning for smagen på kaffen. Jo mørkere en kaffebønne ristes, jo kraftigere og mere aromatisk bliver smagen.

De ristede kaffebønner males i en kaffekværn. Formalingsgraden afhænger af, hvordan kaffen efterfølgende skal brygges. Grov formalet kaffe anvendes til f.eks. stempelkander og bryganlæg, mens fint formalet kaffe anvendes til f.eks. espresso og friskbrygmaskiner.

 

Der findes at hav af forskellige blandinger og blends når det kommer til kaffe. Alt efter din personlige smag, kan du dykke ned i det fantastiske kaffeunivers og finde præcis den blend der passer bedst til dig.

 

Hvor meget koffein er der i kaffe?

Koffein er et stof som findes i en række drikkevarer. Dog kender vi det bedst fra kaffe, men det findes dog også i en række andre produkter som te, kakao, energidrikke, m.m.

Mængden af koffein afhænger en smule af hvilken type kaffe du drikker. Der er lidt mere koffein i en kop filter- og kogekaffe, 125 milliliter (ml) end i en lille espresso, 30 ml, eller en kop pulverkaffe. Som regel indeholder en kop filterkaffe cirka 85 milligram (mg) koffein, hvilket svarer til 125 ml.

 

Vi danskere drikker i gennemsnittet 3-4 kopper kaffe om dagen. Det tal er med til at give os en fjerdeplads på listen over det mest kaffedrikkende nationer i verden.

Faktisk tyder det på, at et moderat indtag af kaffe kan være med til at forlænge din levetid. Sundhedsstyrelsen har også været ude at slå en streg for at der ingen beviser er for, at kaffe har en negativ indvirkning på længden af vores liv – så du kan sagtens nyde dine 3-4 kopper kaffe om dagen.

Sådan laver du den bedste kop kaffe

Den gode kop kaffe afhænger i høj grad af din personlige smag og præference. Udover de mange forskellige blends, så er kafferesultatet også afhængigt af de forskellige typer af bønner, brygningsmetoden og doseringen.

 

Vælg din foretrukne kaffe- eller espressomaskine

Din kaffe-, espresso-, eller kapselmaskinen spiller en stor rolle, når det kommer til resultatet på din kaffe. Dir kafferesultat afhænger af valg af bønner, volumen, opbevaring af bønnerne, temperaturen på vandet og meget mere.

Det vigtigste er, at du har en kaffe- eller espressomaskine, der matcher dine personlige præferencer og behov. Er du i tvivl om hvilken maskine du skal anskaffe dig? Vi kan hjælpe dig med at finde den bedste kaffemaskine og den bedste espressomaskine – så har du et stærkt fundament for et godt kafferesultat.

 

Husk at rengøre og afkalke din kaffemaskine

Det er vigtigt, at du sørger for at din kaffekande er ren til næste omgang kaffebrygning. Kalkrester og gammelt kaffe kan være med til at forringe kvaliteten på din nybryggede kop kaffe. Sørg derfor altid for at holde din kaffe- eller espressomaskine ren, så du får det bedste resultat. Hvis du er i tvivl om hvordan du afkalker, så kan være guides hjælpe dig med at afkalke din kaffemaskine eller afkalke din espressomaskine.

 

Her hos wupti.com opfordrer vi dig til at kaste dig ud i kaffens fantastiske og smagfulde verden. Du kan med fordel prøve forskellige blends, bryggemetoder og bønner, for at få præcis den kop kaffe som du bedst kan lide.