Kurv 0

Højbede & plantekasser

Højbede til haven er blevet populære i de danske haver– og det er ikke uden grund. De fås nemlig i mange materialer og størrelser, og anvendelsesmulighederne er mange. Med blomsterkasser kan du indrette haven, altanen eller terrassen med fine blomster og urter. Du kan også bruge blomsterkasserne til at plante grøntsager og lave din helt egen køkkenhave. Du kan bl.a. bruge dem til dine yndlingsblomster og -planter, ligesom de også er oplagte at bruge til både grøntsager og urter.

Find dit nye højbed eller blomsterkasse her

Hvorfor vælge et højbed eller en blomsterkasse?

  • Mange anvendelsesmuligheder – herunder både urter og blomster
  • Ideelle til byhaver. Hvor der ikke er meget plads at gøre med
  • Bredt udvalg – forskellige størrelser og materialer
  • Mindre ukrudt – nemt at luge ud i

 

Højbede – Skab niveauer i haven

Et højbed er, som det fremgår af navnet, et bed, der løfter dine planter op i vejret. Anvendelsesmulighederne i højbedene er mange, og alt afhængig af størrelsen, er et højbed velegnet til både blomster, urter og grøntsager.

Når du skal arbejde med planterne i et højbed, har du ligeledes en langt bedre arbejdsstilling, da du med højbedet har mulighed for at sidde noget længere oppe, når du planter om, luger i bedet mv.

Du kan bruge højbedene til at grænse af i fx køkkenhaven eller andre steder i haven, ligesom du også kan anvende dem, hvis du ikke har meget plads at gøre med. Det betyder også, at højbedene er ideelle til byhaver.

Idet at overfladearealet i højbedet er begrænset, har du samtidig et mindre areal at skulle luge ud i, og det er nemmere at få bugt med ukrudt. På wupti.com finder du et bredt udvalg af højbede til din have eller udearealer.

Vælg det rigtige højbed

Udvalget af forskellige højbede er stort, og det gælder både størrelser og materialer. Hvilket eller hvilke højbede, du skal vælge til netop din have og dit udeareal, afhænger af dine behov.

Hvad materialet angår, kan du vælge imellem højbede lavet af jern, træ og stål. Det mest naturlige materialevalg er træ, og med den rigtige træsort kan du tilmed vælge højbede, der er bæredygtige.

Hvis det er grøntsager, du vil have i dine højbede, skal du være opmærksom på, at dine bede ikke skal være i trykimprægneret træ. Dette skyldes, at trykimprægneret træ er giftigt, og disse giftstoffer vil trænge ned i højbedets indhold herunder de afgrøder, der er plantet.

Vælger du i stedet et materiale som stål, får du højbede, der er stilrene i designet og som er ekstra holdbare, robuste og vejrbestandige. Vedligeholdelsesbyrden er desuden væsentlig mindre end med træ, men højbedene i stål, er til gengæld ikke så naturlige som bedene i træ.

Du kan i og for sig også helt selv bestemme, hvor højt et højbed du vælger. Den typiske højde på højbedene ligger på omkring 20-30 cm, men har du specielle behov – det gælder fx rygproblemer – der gør, at et højere bed foretrækkes, kan du vælge en højde på helt op til 70-90 cm. Hvis det ikke er tilfældet, anbefales det dog, at du vælger den gængse størrelse. Det skyldes, at et højt bed vil kræve en væsentlig større mængde jord.

 

Blomster- og plantekasser – Skab liv og udnyt pladsen på altanen eller i byhaven

Blomsterkasser i forskellige afskygninger er ikke et sjældent syn i de danske haver og på terrasserne rundt omkring i landet – tværtimod.

De praktiske og fine blomsterkasser har da også et utal af anvendelsesmuligheder, og kan bruges til alt fra blomster, herunder stauder og øvrige sommerblomster, urter, grøntsager og bl.a. jordbær. Brug blomsterkasserne i haven til et flot niveauskift eller til at afgrænse dine bede.

Blomsterkasser er desuden praktiske, hvis du bor i en lille lejlighed, hvor pladsen er trang. Her kan blomsterkasserne agere din egen lille byhave på altanen eller tagterrassen. Da arealet i blomsterkassen er småt og overskueligt, betyder det samtidig, at det er nemmere at holde ukrudtet nede i en blomsterkasse end det er i et lille bed. 

Vælg de rigtige blomsterkasser

Hvilke blomsterkasser, du skal vælge, afhænger naturligvis af, hvor stort et have- eller udeareal, du har at gøre med. Når du vælger en stor blomsterkasse med et stort areal til beplantning, har du mulighed for at plante flere plantetyper og afgrøder. Det betyder dog samtidig, at vedligeholdelsesbyrden og arbejdet bliver større og mere tidskrævende.

Hvor meget vedligeholdelse, blomsterkasserne kræver, er også et spørgsmål om materialevalget. Træ er et populært valg, især fordi det som et naturmateriale passer godt ind i haven. Træ kræver til gengæld diverse behandling, ligesom det naturligvis ikke holder evigt.

Et alternativ til træ er materialet komposit, et blandingsprodukt med bl.a. træfiber og genbrugsplast, der udmærker sig ved at være både vejrbestandigt og vedligeholdelsesfrit.

Du skal selvfølgelig også vælge materiale efter, hvad der passer bedst til din have. Der er mange forskellige størrelser og materialer at vælge imellem i udvalget her, så der findes helt sikkert også blomsterkasser, der er passer til din stil, dine udearealer og ambitionsniveau.